Seo optimizacija sajta za Google – konstantne promene

Google danas i po nekoliko puta dnevno menja algoritam, a u odnosu od pre 16 godina konstano je napredovao i usavršavo svoju pretragu kako bi opstao na tržištu. Ko ima već sajt par godina unazad mogao je i da oseti neke promene, pa je verovatno i morao prilagođavati svoj sajt kako bi bio konkurentan. Na žalost još uvek velika većina, čak i najvećih kompanija u Srbiji ne vodi računa o optimizaciji sajta, najvažnije im je samo da pokrenu sajt. Većina misli da će sajt sam od sebi biti dobro plasiran, ili u 90% slučajeva i ne razmišlja o tome. Tu je već napravljena prva greška je SEO optimizacija sjata se planira već pri samoj izradi sajta, odnosno stavlja se kao jedan od zadataka u izradi sajta. Optimizacija sajta je znači već morala biti planirana u temelju samog sajta, jer će zavisiti i od načina kodiranja i koju ste CMS platformu izabrali. Da ne bude zablude SEO nikada ne prestaje jer je SEO proces borbe sa konkurencijom, jer videli smo gore već da Google stalno menja algoritam, pa je potrebno stalno menjati taktiku.

seo-optimizacija-sajta-za-googleKada je propušteno da se optimizacijom sajta bavimo od samoh početka pri planiranju i izradi sajta, nije ni sada kasno, ali neko vreme je već izgubljeno, sajt treba probuditi iz stanja hibernacije, što će značajno usporiti njegovo napredovanje. Naravno tu je i vreme koje će biti izgubljeno u restruktuiranju sajta i ispravljanju nekih greški koje su trebale biti preskočene pri samoj izradi sajta.

Studije su pokazale da otprilike polovina svih veb saobraćaja potiče iz organske pretrage. Kockanje sa najvećim izvorom relevantnog saobraćaja je neodgovorno i opasno – tako da ako niste u prvih 10 nema vas nigde.

Seo optimizaciaj i potreba za prilagođavanjem

Google se stalno prilagođava promenama u online okruženju – ali mnoge kompanije to ne rade. Videli ste da je odmah dao odgovor na facebook sa svojim G+. Da bi vi pobedili svoje konkurente morate biti stalno spremni da razvijate svoj sajt i da ga prilagođavate. SEO optimizacija sajta nikada nije bio statičan i nikade i neće biti. Seo je evoluirala i daleko prevazilazi samo puko dodavanje ključnih reči na svoj sadržaj. I brzina evolucije i adaptacije je konstantno u porastu. I nakon svega ovoga gore nije mi jasno!?

Zašto preduzeća ignorišu potrebu za SEO? 

Nekoliko puta sam razgovaro sa pojedincima i vlasnicima preduzeća, pokušavajući da im objasnim potrebu da budu visoko rangirani, i najčešća tri odgovora koja sam čuo su bili:: 

1. Pri izradi web sajta uopšte nisu svesni važnosti organske pretrage koja ona ima u poslovnom rastu i razvoju. U svom neznanju, oni preskoču ili zanemare potpuno analizu, postavljanje ciljeva i strateško planiranje – razvoja web sajta i osvajanja primarnih pozicija na pretraživačima. Isuviše su zauzeti trenutnim radom i uopšte ne prave planove za budćust, a SEO mora da se planira unapred.

2. Programeri, dizajneri, ne razumeju koliko je važna organska pretraga za rast i razvoj vašeg preduzeća. Ili, ako oni rade, oni ne znaju kako da izvedu pravilno kodiranje i projektovanje.

Iskreno, ja sam šokiran velikim brojem sajtova koje sam optimizovao načinom na koji su urađeni i pre bih to nazvao nemarom nego neznanjem.

3. SEO se brzo menja, to ograničava vlasnicima i direktorima preduzeća da budu upućeni u značaj SEO, ali i način na koji se radi, pa im to sve liči na izvlačenje novca.

Šta može da se uradi da bi se promenio značaj SEO?

Da bi uspeli na mreži, vi morate da investirate u SEO od početka i da nastavite da negujute SEO sve vreme. Google uvek teži da korisnicima pruži najbolje informcije, da bi se oni uvek vraćali njemu i vršili pretragu, ako se korisnici ne budu vraćali Google će izgubiti novac i prestati da postoji. Uskladite svoje poslovanje na webu sa Google pretragom da uvek pruži korisnicima najbolje, najvrednije i najznačajnije rešenje za njihove probleme, vi ćete pobediti. Algoritmi se stalno menjaju, zato morate pratiti SEO trendove. Gledajte već korak unapred i šta će i kako Google vrednovati u budućnosti.

Leave a reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.