3 x 4 saveta za SEO optimizaciju sajta za Google

U serijalu od 3 puta po 4 saveta za SEO optimizaciju sajta evo nekoliko saveta za optimizacija sajta ili SEO, a fokus je na Google pretraživaču jer je on ubedljivo i najpopularniji u sveti, a i kod nas. Nakon nekih velikih promena u toku poslednjih godina, mnoge stare tehnika poput one što više linkova to bolje nisu više relevantne, Google često menja rezultat i njegova želje je da uvek da što tačnije odgovore na upite koji mu se postavljaju.

Nemojte se nikada predavati, Google menja algoritam, sajtovi skaču i padaju, uvek imate šansu da vaš sajt ispliva na površinu, možda je svaka velika promena algoritma dobra prilika za vas.

Dve stvari su najvažnije dobar i kvalitetan sadržaj i bek linkovi, a najbolje je kada ih dobijate prirodno zbog kvaliteta svog sadržaja (ali to je vrlo malo verovatno bez obzira šta napisali). Ajmo na prvih 4 od serijala 3 puta po 4 saveta za Google optimizaciju sajta.

Ključne reči i fokusiranje  na temu i sadržaj

Prošle godine je bila jedna promena algoritma pod nazivom Hummingbird, koja je napravila razliku u pretraživanju, u pitanju je fokus na ključnu reč, ali sada je on važćniji da bude u samom sadržaju i to što više varijacija vezanih za ključnu reč. Ostaju i one stara pravila neophodna da ključna reč bude u naslovu, URL, i gustina ključne reči, ali sada članak treba da sadrži što više sinonima ključnih reči koje se odnosi na temu teksta. Članak treba da bude vezan za ključne reči.

Kvalitet članaka – neka budu duži

Kažu SEO stručnjaci u svetu da je vreme krtakih članka prošlo i da nekda kada je bilo dovoljno 250 reči, više ne važi. Znam da je teško pisati duge članke za korporativne sajtove i proizvode. Kako napisati tekst o 1500 reči da bi postigli uspeh? Probajte, rezultati neće izostati. Kombinujte kraće članke u jedan duži, pokušajte da se snađete. U skladu sa gore već napisanim tekstom, proširite broj ključnih reči i napravite kombinacije i varijacije istih.

Nov sadržaj uvek privlači publiku

Ja znam koliko je ovo teško, eto i ja retko napišem nešto, jer pretrpan sam poslom. Teško je naći neki sadržaj ili neku temu koja nije već prežvakana više puta, ali ono što stvarno privlači publiku je nov sadržaj i senzacionalni naslovi. Tako ćete povećati svoju publiku koja će biti češće gost na vašem sajtu. Dobar sadržaj će se podeliti više na društvenim mrežama. Osim što dodavanje sadržaja pomaže povećanju čitalaca, ima i pozitivan efekat na Google koji će češće dolaziti na vaš sajt i popisivati novi sadržaj.

Samo jedno nemojte zaboraviti sadržaj se ne piše zbog Googla, već zbog posetilaca sajta.

Šta rade posetioci na vašem sajtu?

Google sve meri i upoređuje, tako i meri koliko posetioci ostaju na vašem sajt, koliko su aktivni, kakve navike imaju. Povećanjem angažovanja posetilaca na vašem sajtu možete imati bolje šanse za rangiranje. Kao što vidite sve je povezano, duži tekst posetilac će duže i čitati, ali ako tekst nijerelevantan sa temom koju je on tražio, od ode odmah dalje. Zato sve ima veze, bolji sadržaj, lepši izgled sajta, dobara raspored, odlična navigacija i zgodno snalaženje na sajtu. Sve ovo utiče na vreme koliko se posetici zadrže na vašem sajtu.

Nastavk čitajte na članku 3 x 4 saveta za optimizaciju sajta II deo

Leave a reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.