3 x 4 saveta za optimizaciju sajta II deo

Nastavak na prvi post 3 x 4 saveta za optimizaciju sajta I deo ( pa ako ste se uključili tek ovde možete pročitati i prvi deo)

Previše oglasa na sajtu može napraviti problem

Primetio sam da dosta njih pravi sajtove i radi optimizaciju sajta isključivo samo zbog reklamiranja, kako bi zaradio neki novac od plaćenih oglasa i podelio ih sa Googlom. Recimo sajtovi za tumačenje snova su tako vrlo popularni i na njima se može zaraditi i preko 300€ mesečno. Ok to je sasvim normalno i ko je sposoban da sam optimizje sajt, a nadam se da mu u tome i ja malo pomažem, mora ipak malo povesti računa o tome kako i gde i kakve reklame postavlja. Nije problem imati oglase na sajtu, ali ne treba preterivati, jer previše oglasa i loš izbor mesta za prikazivanje može izazvati kažnjavanje od Googla. Naročito morate obratiti pažnju  na tekst link oglase koji treba da u skladu sa vašim sadržajem. Izbegavajte reklame iz iskačućih prozora koje mogu izazvati probleme sa popisivanjem pretraživača i indeksiranjem stranica vašeg sajta.

Krerianje kvalitetnih naslova i zaglavlja

Google menja pravila i algoritme, ali jedan uslov stoji uvek za pravilno pisanje SEO optimizovanog naslova i naslova tekstova koje objavljujete. Tiitle tag možete da optimizujete za ključnu reč i višestruku ključnu reč i sve zavisi kako ste se odlučila šta da optimizujete. Recimo ako je optimizacija vašeg sadržaja usmerena na temu, a ne na ključne reči, očigledno je da u naslovu stranice treba da bude zastupljen naslov koji se zasniva na temi.

Treba napraviti dobar ozbor ključne reči koju hoćete da koristite za tiitle tag i naslove poglavlja, razmislite o terminu koji će obuhvatiti što veći obim pretrage, kako bi skrenuo što veću pažnju posetilaca (mi optimizujemo sajt za posetioce, a ne za Google).

Bitno je danaslov stranice i naslovi teksta i poglavlja budu fokusirani na temu.

Važnost meta opis oznake

Meta opis, to je onaj tekst dužine 150 karaktera koji se pojavljuje uspod naslova vaše strane kada je Google izlista. Nema tu neke velike filozofije. Izbegavajte dupliranje meta opisa, svaka stranica mora imati drugačiji opis. Nekada ključna reč može izazvati konfuziju, pa je najbolje da kreirate sadržaj koji će privući posetioca da klikne baš na vaš sajt. Kroz mali tekst od 150 karaktera najbolje opišite svoju stranicu, a Google možda i meri stopu učestalih klikova na sajtove, pa i to možda ima uticaja na bolje rangiranje, jer sa Googlom se nikada ne zna.

Razmislite o strukturi vašeg web sajta

Pre nego što krenete sa izradom sajta ili njegovom optimizacijom i promenama, treba osmisliti kretanje posetilaca kroz vaš sajt, odnosno njegovu srtukturu. Znajte da pretraživači poput Googla, Yahoo i Binga pokazuju rezultate pretrage u formatu podataka koje žele kako bi njihovi posetioci dobili najbolje informacije o temi koja ih zanima. Zato nikada nemojte zanemariti posetioca, pa napraviti sajt koji se odlično rangira, asamo vi se možete snaći u njemu. Bitnoje kada posetilac već dođe na vaš sajt da izvede i neku akciju, da pročita informaciju, nađe nešto korisno. Da pronađe i pročita informacije do kojih nije došao pretragom.

Ovo je bio drugi deo serijala, a trei deo nastavka potražite na sajtu seooptimizacijasajta.org

Leave a reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.