Seo optimizacija sajta tutorial II deo

Kao što je i najvljeno u članku Seo optimizacija tutorial I deo, ispunjavam obećanje i objavljujem detaljan nastavak tutoriala za On – page optimizaciju sajta, a za sve one koji rade sajtove u wordpressu spremam i detaljno uputsvo kako podesiti besplatan plugin za seo optimizaciju sajtova.

Nalov stranice, opis i formatiranje, seo tutorial

Kada pretraživači koji čitaju vaše stranice, među stvarima koje oni proveravaju su: naslov stranice (Title tag), opis strane, glavne naslove i slike. Oni to rade zato što im je potrebno da shvate šta stranica opisuje, odnosno o čemu se radi na vašoj stranici, a onda na osnovu drugih faktora, kao i (off page SEO, domenu, konkurencije itd ), oni će postaviti vašu stranicu na neku poziciju u svom indeksu.

Naslov stranice (Title tag) – Svaka strana mora da ima jedinstven naslov koji će vam pomoći da pretraživač i korisnici shvate šta o čemu se piše na vašoj stranici. Strana sa nazivom “On- page SEO optimizacija saveti ” je bolja od stranice sa naslovom  index.html  i Untitled

Opisi – opis stranice je ono što će se videti u rezultatima pretrage na pretraživaču. Dakle, to mora biti opisni tekst, do 150 karaktera i jedinstven za svaku stranicu. To je vaša prilika da reklamirate stranicu na prtraživaču i ubedite posetioce da kliknu na link i posete vaš sajt, a ne izaberete jedan od ostalih linkova.

Oblikovanje – strana treba da bude pravilno formatirana. Mislite o tome kao kada pravite izveštaj koji treba da ima naslov (H1 ) i podnaslovima (H2 ). Važni delovi izveštaja naglašeni su podebljano, podvučeno ili kurzivom . Nemojte samo nabacivati tekst na stranici, ali budite sigurni da je čitljiv. Pored oblikovanja sadržaja teksta, takođe je potrebno da koristite dobre veličine slova ( bar 12px ) i da podelite tekst u male pasuse.

Slike – Slike su važni elementi seo optimizacije sajtova, ali one ne bi trebalo da se povećavaju vreme učitavanja stranice.

Najbolje načini za korišćenje slika i optimizacija sajtova :

1 ) Koristiti originalne slike. Ako je potrebno da koristite postojeću sliku sa Interneta treba da upućuje na izvor.

2 ) Optimizujte veličinu slike -manja veličina (u bajtovima) slike je bolja, ali pazite da nađete odnos kvalitet slike / njena veličina.

3 ) Koristite ALT tag za opis slike – Ovo pomaže pretraživačima razumeju šta je slika i kakav je njen odnos – relacija sa sadržajem.

4 ) Koristite opisne nazive – Nemojte staviti samo ime ‘ image1.jpg ‘ za vašu sliku, ali pokušajte da koristite opisne nazive, na primer, “kombi selidba u Beogradu” .

URL struktura i uticaj na seo optimizaciju

URL struktura je važan deo on-page SEO. Kad govorimo o URL strukturi, možemo je podeliti na 4 glavna dela :

1 ) Stalne veze – Stalni linkovi su URL-ovi svake stranice. Dobre URL adresa bi trebalo da bude manja od 255 znakova i da koristite crtice ” – ” za odvajanje različitih reči .

Na primer, dobar URL je :

Seo optimizacija sajta tutorijal – I deo

Loša URL je :

https://optimizacijasajtaseo.com/p?165 ili

https://optimizacijasajtaseo.com/optimizacija-sajta/seooptimizacijasajtatutorijal/ ili

https://optimizacijasajtaseo.com/24102013/data/seo/seo_optimizacija.html

2 ) Kategorije – Grupišite svoje stranice u kategorije da bi korisnici i pretraživači mogli da pronađu ono što žele brže. To je kao da imate skladište sa puno nekategorisanih stavki u odnosu na skladišta sa svim stavkama podeljenim namenski po kategorijama. Možete imati podkategorije, ali moj savet je da se ne ide preko jednog nivoa. Na primer, struktura kategorija trebalo bi da izgleda ovako:

Optimizacija sajta > Seo > Saveti i ne ovako  Optimizacija sajta > Seo > Saveti > On page

3 ) Breadcrumb -putanja je takođe važna za sve vaše stranice jer omogućava korisnicima da se kreću lakše kroz vaš sajt na organizovan način, jer oni uvek znaju gde su i koliko su duboko ispod početne stranice .

4 ) Struktura sajta – Jedna od vaših opcija u glavnom meniju treba da budu struktura sajta – mapa sajta. Ovo je html fajl koji predstavlja sadržaj i sve linkove vašeg sajta.

Unutrašnje povezivanje stranica – bitno za Seo

seo optimizacijaPovezivanje među stranicama svog veb sajta je veoma važno za SEO optimizaciju, jer :

1 ) To je kao da gradite svoju mrežu: Ako pogledate tutorijal o tome kako Google pretraga funkcioniše, videćete da je prvi korak pretraživača da pauk prvo prati linkove. Dakle, kada stignu na stranicu, ako nemate nikakve druge veze u tekstu oni će čitati vašu stranicu i otići dalje, ali ako imate linkove koji upućuju na druge stranice na vašem sajtu, oni će ih uzeti u obzir i i istraživati dublje vaš sajt.

2 ) To je način da obavestite pretraživač da saznaju o drugim stranicama na vašem sajtu: Kao što je objašnjeno kada pretraživači pronađu stranicu sa linkovima, oni će ići i čitati ove stranice, kao i kako možete koristiti ovu tehniku da uputite pretraživače na stranice vašeg veb sajta koje još uvek nisu otkrili.

3 ) To je način da kažemo pretraživačima koje su nam najvažnije stranice: Svaki veb sajt ima neke stranice koje su važnije od drugih. Unutrašnje povezivanje je jedan od načina da se povežu najvažnije stranice šaljući im više međusobnih veza .

4 ) To je način da se poveća vreme koje korisnik provodi na vašem sajtu – Korisnik koji je čitajući Vaš post, ima veću je verovatnoću da klikne na link i da pročitate više o određenoj temi, a time povećati i vreme provedeno na vašem sajtu i veći broj stranica poseti .

Najbolje prakse za unutrašnje povezivanje :

1 ) Ne koristite ključne reči samo za svoje interne linkove

2 ) Dodajte međusobne veze kada su korisne za vaš čitaoce

3 ) ne više od 7-8 unutrašnjih linkova na stranici (ovo je moje mišljenje, a ne na osnovu nekog istraživanja i studija )

4 ) Ukoliko je moguće možete koristiti i “Slične postove ” na kraju svakog posta za unutrašnje povezivanje

Brzina i autorstvo

Poslednje, ali ne i najmanje važne , dve SEO tehnike koje postaju sve važnije naročito nakon objavljivanja Penguin 2.0 su brzina i autorstvo .

Brzina učitavanja sajta: Google ulaže ogroman novac da bi veb bio brži . U mnogim textovima se govori o značaju brzine i želje da Google uključi najbrže sajtove u svom indeksu. Zato se mora uzeti u obzir brzina, kako bi dodali brzinu učitavanja sajta kao jedan od faktora rangiranja .

Dakle, mi smo sigurni da je veb sajt brzina bitna kada je u pitanju SEO i rangiranje. Kao vebmaster naš i vaš posao je da sredite da se vaš sajt učita što je brže moguće, uzimajući u obzir po Google-ovim preporukama .

Google autorstvo: Google se priprema za sledeću generaciju pretraživača i njihov napor da popišu što više veb stranica koje su napisali ljudi koji imaju autoritet na određenu temu. Jedan od načina da se uspostavi takva veza je korelacija sadržaja koji objavljuju na Internetu sa Google+ profilom. Zatim, u zavisnosti od toga koliko sledbenika imate i koliko vas prati, rangiranje se može promeniti .

Google autorstvo je još uvek u ranoj fazi, ali sve brže dobija na značaju, tako da morate da napravite Google+ profil povežete profil sa svojim sadržajem.

Ako ste pročitali članak do ove tačke, čestitam vam, a glavni saveti su sumirani u listi za proveru:

 

[sociallocker]

1. Sadržaj je originalan – copiscape proverio ?

2. Sadržaj je prvi put objavljena na vašem sajtu ?

3. Sadržaj ima dovoljno dobar opisni tekst ?

4. Sadržaj se dobro napisan sa referencama ?

5. Da li imate jasnu strategiju objavljivanja tekstova na sajtu ?

6. Naslovi stranica su jedinstvene za svaku stranicu ?

7. Opisi su jedinstveni i do 150 karaktera ?

8. Tekst je pravilno formatiran pomoću H1, H2 , bold, italic ?

9. Tekst je podeljen u kratke pasuse ?

10. Sajt je prilagođen za čitanje na malim ekranima ( tablete )?

11. Veličina slike je optimizovna ?

12. Sve slike imaju definisane alt tagove ?

13. Naziv fjla slike je opisan ?

14. Stalni linkovi koristite ‘ – ‘ kao separator ?

15. Stranice web sajta / članci su grupisani u kategorije ?

16. Breadcrumb – tu je putanja svih postova / stranice ?

17. Tu je mapa sajta sajta ?

18. Strane imaju međusobne veze ?

19. Postoji odeljak “Povezani postovi” na kraju svake stranice ?

20. Interni linkovi i ključne reči koriste se i reči koje nisu ključne u anchor tekstu linka

21. Pri kontroli brzeni sajta (brzina kojom se učitava sajt) ima dobre rezultate ?

22. Google Autorstvo se sprovodi za svaki post / strani, dostupni na sajtu ?

[/sociallocker]

 

Vlasnicima veb sajtova kojima ovaj tutorijal nije pomogao, ili jednostavno ne mogu i nemaju vremena da se bakću proporučujemo da nas kontaktiraju jer seo optimizacija sajta je naša specijalnost.

Leave a reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.