Seo optimizacija sajta tutorijal – I deo

On page seo optimizacija sajta je možda najvažniji proces ne samo za bolje rangiranje, već i za uspešnu internet marketing kampanju. Svaka kampanja počinje sa sajta i ako je vaš sajt nije optimizovan i za pretraživače i korisnike, vaše šanse za uspeh su svedene na minimum .

Već ste mogli pročitati šta je On – page seo optimizacija i Off page optimizacija, ali pokušaću da kroz neko uputstvo ili tutorijal stvorimo kompletniku sliku kako izvesti seo optimizaciju sajta.

Seo optimizacija sajta za pretraživače

seo optimizacija sajtaOptimizacija za pretraživače ili SEO je ukratko pojam koji sažima sve što je potrebno da uradite da biste poboljšali poziciju vašeg web sajta na pretraživačima. Ovo uključuje konfiguracije, štelovanja, čačakanja koje morate napraviti na samom sajtu ( On page SEO ) i tehnike koje možete koristiti van granica sajta ( Off page SEO ) .

Da li je on page SEO važnija od off page SEO ?

Da bi se postigla maksimalna vidljivost u pretraživačima potrebna vam je i off-page i on – page. Po mom mišljenju seo optimizacija sajta koja se izvodi na samoj stranici je važnija, a pokušaću i da objasnim zašto.

1 ) Pretraživači su kompjuterski programi (softver ) i oni razumeju određeni jezik. Osnovna optimizacija na stranici ima cilj da pomogne pretraživačima da što bolje razumeju i pročitaju sadržaj vašeg sajta. Drugim rečima, što više signala možete poslati pretraživačima, veće su šanse za postizanje boljeg rangiranja .

2 ) On page SEO treba da bude okrenut prvo korisniku pa onda robotima pretraživača. Cilj je dovesti posetioca na sajt, ali on mora biti zadovoljan sadržajem. Off page SEO može dovesti saobraćaj na sajt , ali nije pravilno urađena izrada sajta, ako korisnik ne bude zadovoljan sadržajem, rezultati prodaje usluge ili proizvoda mogu biti razočaravajući.

3 ) Neverovatno ali istinito je da većina sajtova nije uradila ni osnovnu optimizaciju, kao da seo optimizacija sajta uopšte i ne postoji. Uprkos poplavi informacija o SEO mnogi vlasnici veb sajtova veruju da to njima i ne treba a tražili su samo jeftinu izradu sajta . Ne znajući da naj taj način mogu povećati upotrebljivost svog sajta, povećati posetu, odnosno saobraćaj na sajtu.

4 ) Nekada možete proći jeftino gde je i dovoljno samo pravilno uraditi web stranicu. Ako koristite veb sajt za mali biznis i treba da dobijete posete od lokalnih klijenata za svoje proizvode ili usluge, onda vam je dovoljna samo on – page seo optimizacija sajta.

5 ) Off page SEO dolazi posle on page SEO : Kako da počnete da razmišljate o tome kako možete promovisati svoj sajt treba da budete sigurni da je sajt optimizovan i u dobrom stanju . Dakle, prvi korak je da se radi optimizacija sajta na stranici i onda off-site .

Seo optimizacija sajta 5 tehnika za bolje rangiranje

Ako smo se složili da je važnije prvo uraditi osnovnu optimizaciju na stranici vašeg sajta, hajde da pređemo na praktični deo.  Postoji mnogo on page SEO tehnika, a ne samo 5 , ali je za potrebe ovog tutorijala dovoljno i ovoliko i možete ih primeniti na svom sajt još danas.

Sadržaj na prvom mestu

 Sajt sa sjajnim sadržajem može postati veliki sa ili bez SEO, sajt sa lošim sadržajem neće preživeti sa ili bez SEO ,sajt sa dobrim sadržajem samo može biti još bolji sa SEO!

 Dakle , Šta se smatra dobrim sadržajem ?

 Originalni sadržaj ( članci , tekstovi, slike , video snimke , prezentacije, infografika , komentari itd ) – Nema kopiranja ili ponovo pisanje već postojećih članaka.  Sadržaj objavljen na svom sajtu prvi put – čak i ako ste pisali svoj sadržaj, pa isti objavili na drugom sajtu, ni to nije dobro, Sadržaj jeste vaš ali se nalazi na dva puta, dupliran je.

Sadržaj koji sadrži tekst  – Pokušajte da se tekst uvek prati na sajti i delove koi nisu tekstualni. Na primer, ako postavite video na vašem sajtu pokušajte da dodate tekst, kao i opis. Ako dodate slike pokušajte rečima opisati šta slika prikazuje.

Sadržaj koji je koristan – Ne objavljujute sadržaje radi objavljivanja . Pre nego što počnete da lupate po tastauru i objavite tekst budite sigurni da ono što dodajte kao sadržaj povećava vrednost vašeg sajta.

Sadržaj koji je dobro pripremljen – Korisnici ne žele da čitaju brzo pripremljene poruke kao ni pretraživači. Ako pišete o određenoj temi ili odgovorate na pitanje uverite se da ono što pišete je opravdano i da ste pogodili temu. Dugački članci su dokazano bolje da rangirani bolje od kratkih članaka .

Frekvencija objavljivanja novih sadržaja – Dve stvari su bitne kada je u pitanju postavljanje, odnosno objkavljivanje novih članaka. Prvi je da se redovno dodaje svež, odnosno nova sadržaj na sajt, drugi da odredite neki tempo objavljivanja i da se pridržavate toga.

Evo, konkretno ja pokušavam da bar jednom mesečno napišem novi članak i tako osvežim sadržaj na sajtu, i pored posla i obaveza na izradi web sajtova i optimizaciji sajtova.


Mogu da vam odmah najavim uskoro i nastavak drugog dela teksta seo optimizacija sajta tutorijijal II deo – koji će biti još obimniji i detaljniji, pratite nas i na fejsbuku tako ćete odmah znati kada je objavljen i nastavk ovog tutorijala. Naravno jedan od sledećih tekstova će biti detaljno uputstvo kako podesiti SEO Yoast plugin za wordpress za on page optimizaciju sajta.

Leave a reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.