Kako i koliko web hosting utiče na seo optimizaciju sajta

Danas SEO (optimizacija sajta za pretraživače) zavisi od mnogo faktora. Neki od njih baš donose prevagu na klackalici da li ćete biti dva mesta napred ili tri nazad. A verujte mi nije isto biti drugi li peti na Googlu, jer ovaj peti mora da ima nižu cenu proizvoda i usluga da bi uspeo. jedno od pitanja je i da li web hosting utiče i koliki je njegov uticaj na pozicije vašeg sajta. Probaću da razmotrim ovo pitanje iz ugla SEO optimizacije.

U jednom od dosta napisanih tekstova ovde pročitali ste i da je jedan od faktora optimizacije sajta sama brzina učitavanja vašeg sajta. Osim izrade sajta koja nije urađena kakao treba, hosting koji je na slabijem serveru dosta može usporiti učitavanje vaše web stranice. Web dizajnom se bavim više od 12 godina, kada nije bilo ADSL veze i kada smo seckali sličice iz više delova i spajali ih u celinu kako bi se brže sajt učitavao. Dans niko nema strpljenja pa i posetioci koji čekaju da se pojavi sadržaj vašeg veb sajta ga mogu brzo napustiti. Šteta od ovoga je dvostruka, prvo nisu posetili vaš sajt uopšte i nisu videli sadržaj koji im nudite, a drugo brzo napuštanje sajta signalizira Googlu da nešto ne valja sa sadržajem vašeg sajta, da posetioci koji su stigli do vašeg sajta nisu naišli na koristan sadržaj, što znači da nešto nije kako treba …

hosting-seoJedna od stavri koja je opasna po vaš sajt je da je on nedostupan i to iz razloga zato što je server gde hostujete sajt pao. Ako pogledate svi koji nude web hosting reklamiraju se kao 99,9% Uptime, ali da li je stavrno tako u praksi. Takođe i za posetioca je to loše iskustvo kada dođe na praznu stranu, umesto sajta. Najgore je ipak kada robot pretraživača dođe da popisuje (indexira) strane na vašem sajtu, a u on u tom trenutku oboren jer je server pao, i nedostupan je za pregled. To je ono što Google ne voli i padaćete u rezultatima pretrage.

Ja sam se pre par meseci zaleteo na jedan jeftin web hosting, odnosno više sam hteo da pomognem dečku koji je počeo da razvija posao. Nakon samo mesec dana svi sajtovi su mu hakovani, a među njima i moj. Što znači da je bitna i zašita, ali ne samo vašeg sajta, već zaštita i servera hosting provajdera. U ovom slučaju on je porodao hosting “sumnjivim licima” koji su pokrenuli skriptu i hakovali sve sajtove na njegovom serveru.

Jeftino a dobro, teško može da se nađe imam sajtove kod skoro svih domaćih hosting provajdera, recimo svaki ima neku manu, kod telekoma postoji problem što svaki mesec morate zvati telefonom i reći potvrđujem svoju lozinku za FTP, a milion puta kasno u noć vršim izmenu na sajtu i istekla mi ta potvrda.

Prijatno sam se iznenadio sa Plus hostingom, slučajno sam došao do njih, imaju najjeftinije rs domene i hostinge sa dosta opcija vrlo povoljno. Rade dobro, zadovoljan sam. Ono što me posebno raduje kod njih je pristup klijentu, koji nije samo da te otkači i da ti odgovori jer mora (kao što to rade neki veliki hosting provajderi) uvek su spremni da ti u svakom trenutku ponude i daju najbolje moguće rešenje. Ako ste početnik u izradi sajtova i treba Vam hosting razmislite o njima.

Leave a reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.