Ključne reči i izbor domena

Ključne reči i izbor domena

Optimizacija web stranica za Google i ostale pretraživače počinje izborom ključnih reči. Ovde se pravi najčešća greška, ključna reč nije naziv vaše firme, radnje ili slično. Pravilan izbor ključnih reči je osnovni preduslov za uspešnu optimizaciju sajta. Izborom ključne reči možemo istovremeno izabrati naziv domena svog sajta, jer sve je lakše uraditi ako u nazivu svog domena imamo jednu ili više ključnih reči. To će nam u startu donosi malu prednost, ali nekada i sitnice odlučuju ko će zauzeti prvu poziciju, odnosno biti prvi na Google.  Za svaku web stranicu treba odabrati jednu glavnu ključnu reč ili frazu kao nekoliko sličnih i povezanih tema po frazi koje su manje tražene, ali se pretražuju na Guglu. Glavna ključna reč se obavezno mora nalaziti u naslovu i podnaslovima i opisima slika, i biti naglašena unutar teksta. Važno je da već pre izrade sajta odredite i rasporedite ključne reči po stranicama.

ključne rečiSvaku stranicu je najbolje optimizovati za  2-3 reči, nemojte više. Sama stranica uz kvalitetan sadržaj može privući posetioce na desetine reči ili fraza, ali u optimizaciji sajta za pretraživače treba se fokusirati samo na nekoliko glavnih. U tekstu možete koristiti više vrsta ključnih reči i fraza, ali ih nemojte trpati u naslove i podnaslove jer će glavna ključna reč izgubiti na značaju, pa će biti teže ostvariti dobru poziciju na pretraživačima.

Najvažnije pri izboru ključne reči:

  • namera korisnika koji koristi ključnu riječ ili frazu kako bi našao određeni sadržaj
  • mogućnost stvaranja što kvalitetnijeg sadržaja vezanog za  ključne reči ili fraze
  • koliki je broj pretraga koje ostvari ključna reč na mesečnom nivou na Googlu
  • broj mesečnih pretraga koje se odnose na  slične reči (long tail) i kombinacije na glavnu reč
  • konkurencija, jačina konkurencije i ali neko već njima radi optimizaciju

Namera korisnika odnosno njegov interes je uslov koji je vezan za uspeh samog sajta pa uvek treba poći od toga da li web stranica koju radimo i izbor ključne reči kako i na koji način i naravno koliko će pomoći korisniku da ostvari svoju nameru odnosno postane naš kupac ili korisnik usluge. Namere korisnika su uvek primarni cilj jer ključne reči biramo zbog korisnika, a ne za Google.

Kada odaberete ključne reči, možete početi raditi na  sadržaju i izradi web stranica, praveći planove kako ključne reči što prironije uklopiti u sadržaj sajta. Za uspešnu optimizaciju sajta postoje određene smernice i tačna mesta gde se i koliko trebaju pojavljivati ključne reči.

Ključne reči u izboru domena

Idealano je da u nazivu domena imamo ključne reči, pitanje je a li je bolje uzeti nacionalni domen ili neki internacionalni .com, .biz, .net i slično. Preporuka je uzeti domen zavisno od tržišta, jer Google daje prednost nacionalnom domenu na lokalnim pretragama, u našem slučaju rs domen je u prednosti. Latinica ili ćirilica, svejedno sa Google tačke gledišta, on ih tretira ravnopravno, ali je za Google zvanično pismo u Srbiji ćirilica.

Ako tražite gde možete najjeftinije registrovati domen .rs – imata ga – 1600 dinara što je ubedljivo najjeftinije u Srbiji.

5 Comments

  1. Optimizacija sajta za pretraživače | SEO | Google - 8 aprila, 2013

    […] ali većina saobraćaja stiže za Google. Što je sajt kvalitetniji, bolje urađen za vaše ključne reči, dobijate ciljne posete i mogućnost prodaje vašeg proizvoda ili […]

Leave a reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.