Kako rade pretraživači i šta su?

Pretraživači nam olakšavaju život, bez njih ne bi mogli da dođemo do informacija koje su nam potrebne, ko bi se snašao u ogomnom broju stranica koje su nam na raspolaganju, akojima su autori zadavali svakava zagonetna imena. Današnji pretraživači reaguju na preko milion upita dnevno. E zato se i radi optimizacija sajta za pretraživače da bi vas korisnici što lakše pronašli. Preko njih dolazimo do svih informacija.

Da bi pronašli informacije pretraživači koriste robote računarskog softvera, koje zovemo paucima, koji grade listu dostupnih podataka na web sajtovima. Kada pauk gradi listu, to obično nazivamo popisivanje ili indexiranje stranica. Kako pauk prati i popisuje stranice. Kreće od index ili početne stranice web sajta prateći linkove na stranici, tako se širi i indexira stranice, odnosno popisuje ih.

Pretraživači i skeniranje web stranice

Kada Google pauk skenira web stranicu on posebnoi obraća pažnju na sledeće stvari, koje su i suština optimizacije sajta za Google i izrade web stranica:

Gde i kakao i koliko se nalaze na web stranici ključne reči. Da li se i koje reči pojavljuju u titlovima, naslovima i podnaslovima, meta tagovima (on-page optimizacija sajta) i sve to u funkciji trenutnog položaja u odnosu na to šta korisnik pokušava da pronađe preko pretraživača. Google pauci mogu skenirati svaki značajni izraz na celoj stranici.

Sve ovo je u jednom cilju da pauk što brže radi i pronalazi prave informacije koje krajnji korisnik želi a sazna. Neki paukovi vrše pregled linkova, naslova i podnaslova u kombinaciji sa 100 najčešće korišćenih reči na stranici i svake reči u prvih 20 redova teksta. Nije vam jasno, baš ovo, nije ni meni i ja sam to negde pročitao, a Google stalno menja algoritam, pa kažu da niko i ne zna kako rade pretraživači.

Zaključak, optimizacija sajta se radi za korisnike, a ne za pretraživače, i džaba vam velika poseta na sajtu, ako nema prodaje vaših proizvoda ili usluga.

Leave a reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.